Vernisáž 2022

Dne 2.2.2022 se na Krajském úřadě Libereckého kraje konala vernisáž výstavy Společnou cestou. Byla to velmi příjemná a povedená akce, které se zúčastnilo mnoho známých jmen. Pokud jste nemohli být přítomni na slavnostním zahájení, nezoufejte, výstava probíhá až do pátku 25. února. Neváhejte a zajděte se na ni podívat!

Výstava vznikla díky spolupráci architekta a výtvarníka Zdeňka Daniela a Občanského sdružení D.R.A.K., se kterým Zdeněk spolupracuje již devátým rokem, proto byla nazvána Společnou cestou. Výstavní prostory jsou rozděleny do dvou částí.

První část slouží pro prezentaci našeho sdružení, o kterém se díky informačním panelům dozvíte vše potřebné a zároveň se seznámíte s jeho aktivitami. V prosklených vitrínách jsou vystaveny výrobky, které vznikají v chráněných dílnách. 

Ve druhé části výstavních prostor je k vidění soubor obrazů s názvem Odyssea (malby inspirované vesmírem), jejíž autorem je Zdeněk Daniel. 

„ODYSSEA, takto bych asi nazval tuto mou výstavu obrazů. Pro mě Odyssea znamená doslova dlouhou, mnohdy bludnou pouť s pestrým životním osudem…” 

„Někdy taková vnitřní pouť vesmírem, není na škodu, ale doporučuji vždy s pevným ukotvením…” 

„Tuto mou krátkou myšlenkovou procházku, mezi vesmírnými objekty vzdálenými mnohdy milióny světelných let, v nekonečném prostoru Univerza, kterého jsme nedílnou součástí, o kterém tak málo víme… zprostředkuji ostatním, mými obrazy.“

Dále Zdeněk prezentuje průřez jeho architektonické tvorby a kresby jabloneckých a libereckých historických domů, které začal kreslit před 25 lety. Svá díla vystavuje od roku 2000, a je zastoupen v soukromých a státních sbírkách doma i v zahraničí. 

V rámci vernisáže proběhl také křest knížky Medvídek Nebojsa – Co nevíš Nebojsa ti poradí v romském jazyce. O knížce jsme psali více zde a o křtu prvních tří jazykových verzí jsme informovali zde. Křtem i celou akcí provázel majitel televize TV rtm+ Liberecko pan Ing. Mgr. Jan Punčochář, který se stal jedním z kmotrů knížky. Dalšími kmotry se stali: Náměstek hejtmana Krajského úřadu Libereckého kraje pan Mgr. Petr Tulpa, členka vedení o.s. D.R.A.K. Lenka Bobvošová, Zdeněk Daniel a pan Bořivoj Pohl, který pomohl celou akci zajistit a připravit. 

Průběh vernisáže natáčela regionální televize TV rtm+ , které moc děkujeme za krásnou reportáž a budeme se těšit na další budoucí spolupráce! 

Fotografie: Petr Štosek 

Děkujeme 😇